Blog Layout

Wat is de levensduur van voegwerk?

apr. 28, 2023

Wat is de levensduur van voegwerk?

Levensduur van uw voegwerk 'in a nutshell'

Wat is de levensduur van voegwerk in huizen en gebouwen? De voegen van een gebouw bestaan uit het zichtbare metselwerk van gemetselde gevels, muren of bijvoorbeeld de schoorsteen. De levensduur van voegen lager dan die van het gebouw. Voegwerk heeft een gemiddelde levensduur van 20 tot 30 jaar. Daarna zijn er duidelijke teken van vervuiling of slijtage zichtbaar. Voor het behoud van solide mooie gevels, is na verloop van tijd dan ook herstel van het voegwerk nodig.


Waardoor worden voegen slecht? 

De levensduur van voegwerk na een profesionele gevelrenovatie is van een paar factoren afhankelijk:


  • De kwaliteit van de mortel
  • Kwaliteit van het voegwerk
  • Weersinvloeden
  • Omgevingsinvloeden


Wanneer de levensduur van voegwerk op zijn einde loopt, is dat op het oog goed te herkennen. Voegwerk dat in slechte staat verkeert, kan verzanden waardoor het afbrokkelt. Het kan scheuren vertonen of de voegen hebben een zwarte (schimmels) of groene aanslag(algen) en soms zelfs begroeiing van mossen.


Gratis inspectie
  • Wat is de levensduur van voegwerk?

    Wat is de levensduur van voegwerk?

    Schrijf uw onderschrift hier
    Beschadiging muur herstellen

Waarom voegen laten herstellen?

De gevel heeft als functie om het gebouw te beschermen tegen schade van buitenaf. Waaronder het binnendringen van vocht. Als gevolg van water- en vorstbelastingen en temperatuurschommelingen (thermische spanning) worden gevels en voegen continu blootgesteld aan slijtage. In het begin is daar nog niets van te merken of te zien. Na verloop van tijd zorgen deze invloeden echter voor verwering van de mortel. Dit zorgt ervoor dat de beschermende functie van de gevel achteruit gaat. Het resultaat is schade in de vorm van vochtopname, scheurvorming en/of loszittende stenen. Vocht dat de spouwmuur of de woning kan binnendringen via kapotte voegen of metselwerk, is altijd een probleem. Vocht maakt het bouwmateriaal kapot en trekt schimmels aan die dit probleem ook nog eens verergeren.


De levensduur van voegwerk uit oudere woningen

De basis van goed voegwerk is een goede mortel. Bij Nederlandse huizen en gebouwen met gemetselde gevels wordt de metselspecie bijna afgestreken tot voeg. De metselspecie en de voegspecie zijn twee verschillende soorten. Vroeger had mortel een andere samenstelling. Het gevolg is dat de voegspecie van oudere woningen verzandt. Dit is eenvoudig te constateren door zand dat loskomt wanneer er over de voegen gewreven wordt.


Gratis inspectie

Voegwerk specialisten

  • schade gevel herstellen

    schade gevel herstellen

    Wat is de beste gevelreiniging?

    Wat is de beste gevelreiniging?

Wat is de levensduur van nieuw voegwerk?

Moderne voegspecie heeft een hogere hardheid waardoor het langer meegaat dan de specie die vroeger werd gebruikt. Het gaat enige tientallen jaren mee. Voegspecie bevat een bindmiddel in de vorm van cement, kalk of een combinatie daarvan. Wij werken met een voegmengsel op basis van vers cement en de juiste grofheid van het voegzand. Te grof of te fijn zand is namelijk nadelig. Er zijn zogenaamde voeghardheidsklassen, uitgedrukt in VH, die de hardheid van de voegspecie aangeven. Deze indicaties geven voor welke belasting de specie geschikt is. Hoe hoger de VH-waarde hoe harder de voeg wordt.


  1. VH15: voeghardheid 15 tot en met 24 (alleen geschikt bij minimale belasting)
  2. VH25: voeghardheid 25 tot en met 34
  3. VH35: voeghardheid 35 tot en met 44 (geschikt voor gevelwerk)
  4. VH45: voeghardheid groter dan 45 (geschikt voor voegwerk bij veel blootstelling aan water)


Gratis inspectie

Petersen Gevelrenovatie regelt uw volledige gevelrenovatie. Daarbij zorgen we ook voor alle voorbereidende werkzaamheden. Op drukke locaties zorgen we zelfs voor een verkeerscontrole, zodat het de werkzaamheden voor iedereen veilig verlopen. 

  • Wat is de levensduur van voegwerk?

    impregneren gevel

    Wat is de beste gevelreiniging?

    Wat is de levensduur van voegwerk?
Gratis inspectie

Voegen herstellen voor opnieuw een lange levensduur van het voegwerk

Voor het herstellen van voegen wordt het bestaande voegwerk eruit geslepen en/of gehakt. Vervolgens wordt het voegwerk opnieuw aangebracht in de oorspronkelijke stijl van het voegwerk en uiteraard in een aansluitende kleur. 


Het valt misschien niet zo snel op voor u besluit een gevelrenovatie uit te voeren, maar wanneer u erop let, zijn er veel verschillende typen voegen te onderscheiden. Veelvoorkomende type voegen zijn de platvol voegen, knipvoegen en snijvoegen. Bij Petersen gevelrenovatie beheersen wij alle voegtechnieken: van voegwerk van nieuwbouwwoning tot jaren voegwerkherstel van 80 er jaren woningen van de voegrenovatie van een jaar 30 woning tot monumentale panden. 

Voegen beschermen

Wanneer voegen goed beschermd zijn tegen vochtopname zorgt dit voor een langere levensduur van het voegwerk. Dit kan worden bereikt met impregnatie. Impregnatie maakt onderdeel uit van gevelrenovatie. Om de gevel, en daarmee de voegen te impregneren, is het nodig dat de gevel eerst wordt gereinigd. Dit doen wij door middel van zandstralen.


Voegwerk en voegen herstellen door Petersen Gevelrenovatie

Petersen Gevelrenovatie en Onderhoud is een veelgevraagd gevelspecialist en aannemer in Den Haag en overige plaatsen in Zuid-Holland. We worden gevraagd voor het uitvoeren van kleine gevelreparaties tot volledige gevelrenovaties. Ons volledige dienstenaanbod op gebied van gevelwerken bestaat uit: voegwerken bij nieuwbouw en voegwerk herstel, gevelreiniging (zandstralen), gevelrenovatie, betonreparatie en schoorsteenrenovatie.


Wilt u weten wat we op gebied van onderhoud, gevelreiniging en herstel kunnen betekenen voor de gevel van uw woning of zakelijke pand? Neem voor alle gewenste informatie of een gevelinspectie op locatie contact met ons op.


Offerte aanvragen

Deel dit bericht

Voegrenovatie
door Rini Petersen 29 apr., 2024
Is de gevel aan toe aan voegrenovatie? Deskundig herstel van alle type voegen. Vraag onze gratis gevelinspectie aan als eerste stap naar een mooie, solide gevel van uw woning of zakelijk pand. De gevel wordt met het juiste voegwerk en met de grootst mogelijke nauwkeurigheid weer in de oorspronkelijke staat hersteld.
Wat is het verschil tussen gevelrenovatie en gevelonderhoud
door Rini Petersen 25 mrt., 2024
Wat is het verschil tussen gevelrenovatie en onderhoud? Met Petersen Gevelrenovatie kiest u voor jarenlange expertise in zowel gevelonderhoud als gevelrenovatie. Ons team van VCA-gecertificeerde professionals gebruikt alleen de beste materialen en moderne technieken om gevels toekomstbestendig te herstellen.
Wat is gevelonderhoud?
door Rini Petersen 22 feb., 2024
Wat is gevelonderhoud? Gevelonderhoud bestaat uit alle werken die nodig zijn om de gevel van een pand in topconditie te houden. Dit kan het reinigen en impregneren van de gevel betekenen, het herstellen van beschadigde voegen of betonreparatie aan een balkon of lateien. Gevelrenovatie bestaat vaak uit een combinatie van deze werken.
belang van professionele gevelrenovatie voor uw gebouw
door Rini Petersen 30 nov., 2023
Professionele gevelrenovatie maakt het verschil. Het belang van professionele gevelrenovatie voor uw commerciële gebouw bestaat uit meer dan een ‘fraai visitekaartje’. De goed onderhouden biedt een verzorgde aanblik en dat werkt uitnodigend. Even belangrijk is de bouwkundige kwaliteit van de gevel.
Hoe voorkomt u problemen met uw gevel?
door Rini Petersen 31 okt., 2023
Problemen gevelrenovatie: hoe voorkomt u toekomstige problemen aan de gevel. Met de juiste zorg en aandacht kunt u genieten van een goed uitziende, solide gevel en kunnen grote herstelwerken definitief achterwege blijven. Maar wat is precies het verschil tussen gevelreiniging, gevelonderhoud en gevelrenovatie?
Wat kost Gevelrenovatie
door Rini Petersen 26 sep., 2023
Gevelrenovatie kosten: hoe de kosten van een gevelrenovatie te budgetteren. Hoe maak je een begroting voor gevelrenovatie? Met welke kosten moet je rekening houden? Dit alles is natuurlijk afhankelijk van de omvang van het renovatieproject en de werkzaamheden aan de gevel die uitgevoerd dienen te worden.
Gevelinspectie
door Rini Petersen 28 aug., 2023
Gevelinspectie, wat is het en waarom wordt het uitgevoerd? Alles wat je weten moet over gevelinspecties. Bij Petersen Gevelrenovatie zijn we gespecialiseerd in gevelonderhoud. Deze beginnen vaak met een gevelinspectie. We vertellen u graag waarom elke gevel vroeg of laat een inspectie nodig heeft.
Het onderhoud van uw gevel
door Rini Petersen 31 jul., 2023
Het onderhoud van uw gevel: waarom is het belangrijk? Gevelonderhoud heeft als functie om de buitenmuren solide te houden zodat ze hun beschermende functie behouden. Natuurlijk ziet de gevel er na onderhoud ook mooier uit.
Gevel huis
door Rini Petersen 26 mei, 2023
Gevel huis renoveren. Petersen Gevelrenovatie is dé erkende professional voor alle mogelijke gevelwerken. Vraag ons om een vrijblijvende gevelinspectie en offerte gevelwerken. Gevelrenovatie, gevelreiniging d.m.z. zandstralen, gevelimpregnatie, voegwerkherstel, betonherstel aan gevels, schoorsteenherstel
Wat is de beste gevelreiniging?
door Rini Petersen 28 mrt., 2023
Wat is de beste gevelreiniging? Petersen Gevelrenovatie & Onderhoud zorgt in Den Haag en Zuid-Holland voor mooie, solide gevels. Speciaal bedrijf voor gevelrenovatie, voegwerk, betonherstel aan gevels en gevelreiniging. Wat de beste gevelreiniging is, is afhankelijk van de vervuiling en het materiaal van de gevel.
Laat meer zien
Share by: